Bex - Villars - Bretaye

Tag endelig en regionalekspres til Bex og tag en oplevelse med denne skønne smalsporede lokalbane med 1000 mm. sporvidde.

Banen starter på banegårdspladsen (410 m.o.h.) og vinkelret på hovedstrækningen. Den er blevet sammenlagt med de andre lokalbaner for nogle år siden i Transports Publics du Chablais.

Banen forløber i to etaper: Bex - Villars, der blev bygget færdig i 1901 og som primært er en lokalbane. Og bjergetapen Villars - Bretaye, som blve færdig hele vejen op så sent som i 1937. Den mest interessante del er faktisk den nederste del.


Banen tager ligesom banerne fra Aigle udgangspunkt i banegårdspladsen modsat hovedstrækningen i Rhonedalen.


Banen snor sig gennem de snævre gader i Bex. Og endda med køreledningsanlæg som på rigtige jernbaner (og altså ikke et sporvogns anlæg).

Her oplever vi i video banen komme igennem Bex og til sidst ankomme til banegården i regnvejr.

Toget kører op langs floden med adhæsion og maks. 57 promilles stigning. En lang strækning efter depotet er banen anlagt stejlt med tandstænger gennem skoven med maks 200 promilles stigning, men fra Gryon kører banen langs eller på landevejen (vejen er nok kommet efter banen).


Vejen er blevet ombygget, så nogle steder er der plads til banen i eget trace.

Men på lange stræk ligger banen ude på landevejen. Det går meget godt, når toget kører i samme retning som bilerne, men bliver noget mere dramatisk, når toget kører modsat bilerne.


Her kører toget nedad fra Villars, modsat bilerne og gennem de uoversigtige sving så tuder toget voldsomt, alt mens bilerne må finde ud af at komme til siden. Hér minder banen faktisk gevaldigt om Darjeling Railway i Himalaya.

Endestationen for lokalbanen i Villars. Naturligvis med betjent billetsalg, så man kan købe tillæg til sidste etape med Bretaye.

Der er i Villars sporforbindelse mellem de to afsnit af banen.


Med maks 200 promilles stigning kravler toget opad mod Bretaye.


I 1.808 meters højde slutter banen i et attraktivt ski- og sommer landskab.


Mont Blanc i baggrunden til højre.
Krydsning på vej ned. En stor kasse skal tilsyneladende afleveres ved golfbanen.


Første del af etapen fra Villars mod Bretaye er dobbeltsporet, og dermed er der også nogle herlige sporskifter, hvor tandstængerne af typen abt rummer lidt flere komponenter, end sporskifter normalt har.

Rejsetips:
Man kan med fordel bo på camping i Aigle "Camping de Piscine", lige ved byens udendørs svømmeanlæg, og komfortabel afstand fra stationen og COOP. Der er også tre Bed & Breakfast steder i Aigle.
Links:
Køreplaner mv.